Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

"Στολιδάκια Καλοκαιρινά"

Σας έχω πει πόσο μ' αρέσει να κάνω κατασκευές από ζυμάρι. Με αυτό το πάμφθηνο υλικό μπορεί κανείς να φτιάξει πανέμορφα μικροαντικείμενα. Ελπίζω να σας αρέσουν κι εσάς τα "στολιδάκια" μου.....

10 σχόλια:

  1. tha mas eksigiseiw pws ginodai k pws ftiaxneis to zymari? eyxaristw

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πρώτα να σας ευχαριστήσω για τα καλά σας λόγια και μετά ευχαρίστως να σας πω και την συνταγή, η οποία είναι πανεύκολη.
    2 ποτήρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
    1 ποτήρι αλάτι ψιλό
    1 κουταλάκι του γλυκού λάδι φαγητού ( κάποιοι χρησιμοποιούν κόλλα ταπετσαρίας ή ατλακόλ....εγώ έχω δοκιμάσει μόνο το λάδι).
    Νερό χλιαρό, όσο πάρει για να γίνει μία ζύμη εύπλαστη και λεία, να μην κολλάει στα χέρια.
    Αφού ζυμώσουμε τα υλικά βάζουμε τη ζύμη σε σακούλα πλαστική για να μη στεγνώσει και την φυλάμε στο ψυγείο αν δεν την χρησιμοποιήσουμε την ίδια στιγμή. Μπορούμε να χρωματίσουμε το ζυμάρι μας πριν το ψήσουμε ή στεγνώσουμε, με χρώματα ακρυλικά, χρώματα που βάφουμε πασχαλινά αυγά, χρώμα από πατζάρι ή σπανάκι κλπ κλπ....υπάρχουν ένα σωρό εφαρμογές.
    Αν θέλουμε να χρωματίσουμε μετά το ψήσιμο, χρησιμοποιούμε τέμπερες, ακουαρέλλες ακρυλικά.....
    Για να φτιάξουμε σχέδια χρησιμοποιούμε κουπ πατ ζαχαροπλαστικής και ότι μας βολεύει από όοοοολα τα ωραία και περίεργα εργαλεία που υπάρχουν στο μαγερειό μας....είναι τόοοοοσα πολλά....
    Πρώτα απ' όλα όμως χρειαζόμαστε έναν πλάστη για να ανοίγουμε μικρά φυλλαράκια και να κόβουμε με τα κουπ πατ.( πχ οι καρδούλες) Τα σαλιγκαράκια έγιναν από κορδόνια, όπως φτιάχνουμε τα κουλουράκια. Ακόμα και καλούπια μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε.
    Κάθε σχεδιάκι που φτιάχνουμε το βάζουμε σε ταψάκι που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα.Μόλις τελειώσουμε τα ψήνουμε στο φοοούρνοοοο.....εδώ είναι το μυστικό!!!! Στην ουσία δεν χρειάζονται ψήσιμο, αλλά στέγνωμα. Γι αυτό τα ψήνουμε στους 150 βαθμούς για τρεις - τέσσερεις ώρες ανάλογα με το πάχος τους. Αυτά που έχω φτιάξει επειδή είναι λεπτά, τα άφησα και στεγνώσαν καλά μια μέρα και την επόμενη μόλις έβγαλα το φαγητό από το φούρνο, τον έσβησα και έβαλα μέσα το ταψάκι με τα στολιδάκια.
    Το χειμώνα κάνω άλλο κόλπο. Τ' αφήνω όλη μέρα πάνω στο καλοριφέρ......Αφού λοιπόν στεγνώσουν καλά, μπορούμε να τα κάνουμε όοοο,τι θέλουμε.Να τα τρίψουμε με γυαλόχαρτο (δεν παθαίνουν τίποτα)γίνονται λεία κι απαλά, να τα βάψουμε...μην ξεχνάμε με μια οδοντογλυφίδα να κάνουμε τρυπούλα αν θέλουμε να τα κρεμάσουμε....να χαράξουμε σχεδιάκια...κι άλλα, κι άλλα πολλά...Στο τέλος τα περνάμε 2-3 χέρια βερνίκι νερού ματ ή γυαλιστερό, ότι σας αρέσει. Θα κρατήσουν πολλά-πολλά χρόνια χωρίς να πάθουν τίποτα. Εχω διάφορα από τότε που τα παιδιά μου πήγαιναν δημοτικό.
    Σας κούρασα???? Οτι απορία έχετε πολύ ευχαρίστως να σας την λύσω. Μόνο δύσκολα μη μου βάλετε!!!!!χιχι!!! Αντε καλή επιτυχία.Ελπίζω να μην ξέχασα κάτι.
    Ααααα!!!! Υπάρχει ένα πολύ ωραίο βιβλίο της Μαρλέν Κυριακίδου που λέγεται ¨Αν μ' αγαπάς μη με πετάς" εκδόσεις Νάρκισσος. Θα βρείτε πολύ όμορφες κατασκευές με πολλές και λεπτομερείς οδηγίες. Σας φιλώ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τι όμορφα που είναι!! Σαν να είναι μεταλλικά!! Καθόλου δεν φαίνεται ότι είναι από ζυμάρι. Να είσαι καλά! Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Νασαι καλά Σταυρουλιτσα μου!!! Ειχα σκασει!!! Μα πως κανει με ζυμαρι τοσο ομορφα πραγματα... μηπως μου κανει πλακα και δεν ειναι ζυμαρι; Ουφ...Επιτελους ξερω!!!

    Σε φιλω γλυκα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν κάνω πλάκες εγώ Δέσποινα, είμαι καλό κορίτσι χιχι!!!!
    Υπάρχουν κι άλλα που ξέχασα να γράψω αλλά με έχει πιάσει μια νύστα......πάω στο κρεβατάκι μου. Αύριο η συνέχεια. Ελπίζω να έχεις υπομονή. Ή μήπως άρχισες το ζύμωμα?????
    Φιλιά κι από μένα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Έχω μείνει άφωνη...υπέροχα και όλα αυτά με ζυμάρι...Αν είανι δυνατόν!!!Ευχαριστούμε πολύ πολύ για τις αναλυτικότατες οδηγίες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ειμαι πολυ πολυ πολυ ευχαρηστιμενη που ενα απο αυτα τα υπεροχα ζυμαρακια σου θα το εχω στον λαιμο μου
    ΣΕΥΧΑΡΗΣΤΩΩΩΩΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Nemesis σ' ευχαριστώ πολύ.Μ' αρέσει να μοιράζομαι όσα ξέρω με τις φίλες μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ρηνιώ μου αξίζεις πολύ περισσότερα από ένα απλό ζυμαράκι....όταν μάθω να φτιάχνω πραγματικά κοσμήματα, τότε να είσαι σίγουρη πως θα σου φτιάξω όπωσδήποτε, αλλά τότε......θα πληρώσεις.......χιχιιιιιι!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή